KLİNİK ENTERAL PARENTERAL NÜTRİSYON DERNEĞİ

Yoğun bakım sağlık hizmeti verilmesi sırasında en çok karşılaştığımız hastalık SEPSİS’dir. Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS ne yazık ülkemizin de önemli bir sağlık problemidir. Ülkemizdeki görülme sıklığı ile alakalı olarak, diğer ülkelerde olduğu gibi, hasta sınıflandırma sistemlerinde (ICD) yeterince tanımlanmamış olmasından kaynaklanan yeterli istatistiki bilgi yer almamakla birlikte ortalama yoğun bakım mortalitesi %60 civarında olduğu bilinmektedir (henüz yayınlanmamış ulusal araştırma sonucu).

Türk Yoğun Bakım Derneği, Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sağlık personeline yönelik olarak sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmalarını 13 Eylül Dünya Sepsis Günü ile birlikte yeniden başlatacaktır. Bir önceki farkındalık eğitimi sürecinde ülkemizin 75 şehrinde çoğunluğu hekim olmak üzere toplam 35.000’den fazla sağlık personeline Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenleri ve Sağlık Bakanlığının da onayladığı eğitim setimiz ile gerekli eğitimler gerçekleştirilmiş, yapılan çalışmalar yazılı ve görsel basında da geniş bir şekilde yer almıştır. Bu eğitim çalışmalarının sonucunda çok sayıda ülkede organize olmuş olan Global Sepsis Birliği’nin ilk resmi ödülünün T.C. Sağlık Bakanlığına verilmesi uygun görülmüştür.

2016 yılı sonu ve 2017 yılı başında ilgili uluslararası dernekler, yaşayan sepsis kampanyası ve dünyadaki diğer ilgili kuruluş ve kişilerin katılımı ile SEPSİS tanımlaması ve tedavisinde önemli değişiklikler yapılmıştır.

Mayıs 2017’de Cenevre’de gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesinde ise SEPSİS ayrı bir gündem maddesi halinde ele alınmıştır. Sonuçta Sepsis önemli hastalıklar listesine alınmış, SEPSİS için ilk defa bir bütçe ayrılmış ve ülkemizin de dahil olduğu çeşitli ülkelerde kabul edilerek etkinliklerin düzenlendiği 13 Eylül Dünya Sepsis Gününün kabulü ve daha fazla desteklenmesi kararı çıkmıştır. Alınan kararlar içinde üye ülkelerde halka ve sağlık personeline yönelik farkındalık ve eğitim kampanyalarının düzenlenmesi, ülke sağlık sistemlerinde SEPSİS ‘in ana unsurlardan birisi haline getirilmesi, bu konuda yapılacaklara destek olunması, SEPSİS ile ilgili global raporlar hazırlanması ve 194 ülkeye bununla ilgili yapılması gerekenlerin bildirilmesi yer almaktadır.

Tüm bu gelişmelerin ışığında sepsis ile ilgili farkındalık ve eğitim seferberliğinin daha kapsamlı olarak tekrarlanma gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı himayesinde Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenlerince, sağlık çalışanlarını hedefleyen; sepsis farkındalık, tanı, ilk tedavi ve ileri tedavileri içeren bir eğitim seferberliği planlanmıştır. İlki 13 Eylül 2017 “Dünya Sepsis Günü’nde” (DSG) olmak üzere ve daha sonra tekrarlanarak uygulanacak bu eğitimlerin öncelikle yataklı tedavi kurumlarında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ülke genelinde tüm hekim ve sağlık çalışanlarına ulaşabilmek için bu eğitimler 13 Eylül 2017 sonrasında da devam ettirilecektir.

13 Eylül 2017 tarihinde başlatılacak olan 2017-2018 Sepsis Eğitim paketinin tanıtım ve sunumu amacı ve Ankara Üniversitesi’nin desteği ile 12 Eylül 2017 tarihinde Ankara Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Abdülkadir Noyan salonunda saat 13:30 da konu ile ilgili Lansman ve Basın Toplantısı düzenlenmiştir.

SEPSİS farkındalığı ve eğitimi ile alakalı bu büyük ulusal kampanyaya derneğiniz ve ilişkili tüm derneklerin üyelerinin katılımı hedeflere ulaşılmasını sağlayacak çok önemli bir ile faktördür. Gerek 12 Eylül’de yapılacak Eğitim kampanyası tanıtımı ve basın toplantısına, gerekse 13 Eylül itibarı ile başlayacak eğitimlere dernek üyelerinizin de katılımı ve destekleri kampanyanın başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla ekte bulunan lansman toplantısının afişi ile birlikte gerçekleştirilecek aktiviteye dair bilgilerin web sitenizde yayınlanmasını ve üyelerinize e-mailler yolu ile bildirilmesini rica ediyoruz.

Saygılarımızla

Prof.Dr. Mehmet Uyar

TYBD Yönetim Kurulu Başkanı

Haber Arşivi